Jaký typ hormonu je ACTH?
Jaký typ hormonu je ACTH?

Video: Jaký typ hormonu je ACTH?

Video: Jaký typ hormonu je ACTH?
Video: Adrenocorticotropic Hormone (ACTH) | Adrenal Gland 2024, Červenec
Anonim

Adrenokortikotropní hormon (ACTH; také adrenokortikotropin, kortikotropin ) je polypeptidový tropní hormon produkovaný a vylučovaný přední hypofýza žláza. Používá se také jako léčivo a diagnostické činidlo.

Je také ACTH steroidní hormon?

Adrenokortikotropní hormon ( ACTH ) je hormon produkované v přední nebo přední hypofýze v mozku. Funkce ACTH je regulovat úrovně steroidní hormon kortizol, který se uvolňuje z nadledvin. ACTH je také známý jako: cosyntropin, což je léková forma ACTH.

Také, co zvyšuje ACTH? Cushingova choroba - to je nejčastější příčina zvýšený ACTH . Je to způsobeno nerakovinovým nádorem nazývaným adenom lokalizovaný v hypofýze, který produkuje nadbytečné množství ACTH . Nadledvinová nedostatečnost včetně Addisonovy choroby (i když jsou hladiny kortizolu nízké, ACTH úrovně jsou zvýšeny).

Co jsou v tomto ohledu normální hladiny ACTH?

Normální hodnoty - plazmatický kortikotropin ( ACTH ) koncentrace jsou obvykle mezi 10 a 60 pg/ml (2,2 až 13,3 pmol/l) v 8 hodin ráno.

Co je krevní test ACTH?

The ACTH test měří úroveň adrenokortikotropního hormonu ( ACTH ) v krev . ACTH je hormon uvolňovaný z hypofýzy v mozku. Endokrinní žlázy uvolňují do krevního oběhu hormony (chemické posly), které jsou transportovány do různých orgánů a tkání v celém těle.

Doporučuje: