Jsou červené krvinky propustné pro močovinu?
Jsou červené krvinky propustné pro močovinu?

Video: Jsou červené krvinky propustné pro močovinu?

Video: Jsou červené krvinky propustné pro močovinu?
Video: ČERVENÉ KRVINKY ( ERYTROCYTY ) - vše co potřebujete vědět 2024, Červen
Anonim

Člověk červená krvinka (hRBC) má výjimečně vysokou hodnotu propustnost pro vodu (Pf) a močovina (Purea). Nicméně příspěvek několika krev seskupit proteiny do propustnost obou molekul je stále předmětem diskuse.

Lidé se také ptají, jsou červené krvinky propustné pro sacharózu?

Protože červená krvinka membrána je nepropustná pro sacharóza , vyvíjí osmotický tlak stejný a opačný k osmotickému tlaku generovanému obsahem červená krvinka (v tomto případě 300 mOsm/kg H2Ó).

Následně je otázkou, je močovina propustná pro buněčnou membránu? Močovina je volně propustný skrz buněčná membrána přes konkrétní močovina transportéry, takže nedochází k účinnému osmotickému tlaku vyvolanému vysokými koncentracemi močovina , jak existují v ledvinové dřeni.

V důsledku čeho jsou tedy červené krvinky propustné?

U savců buňka membrána, samotná fosfolipidová dvojvrstva je propustný na některé látky, jako je kyslík, malá nepolární molekula a částečně propustný do vody, ale některé látky, jako jsou nabité ionty a glukóza, jsou nepropustné bez dodatečné přítomnosti proteinových kanálů a transportérů v

Proč močovina lyžuje červené krvinky?

Isoosmolární řešení umět být hypotonický, pokud je rozpuštěná látka schopna proniknout do buňka membrána. Například izoosmolární močovina roztok je hypotonický červené krvinky , což způsobuje jejich lýza . To je způsobeno močovina zadáním buňka po jeho koncentračním gradientu, následovaném vodou.

Doporučuje: