Obsah:

Co způsobuje pneumokokovou pneumonii?
Co způsobuje pneumokokovou pneumonii?

Video: Co způsobuje pneumokokovou pneumonii?

Video: Co způsobuje pneumokokovou pneumonii?
Video: Pneumonia - causes, symptoms, diagnosis, treatment, pathology 2024, Červen
Anonim

Pneumokokové onemocnění je an infekce způsobené typem bakterie zvané Streptococcus pneumoniae. Když tyto bakterie napadnou plíce, mohou způsobit zápal plic. Mohou také proniknout do krevního oběhu, způsobit bakterémii a/nebo napadnout tkáně a tekutiny obklopující mozek a míchu, což způsobuje meningitida.

Stejně tak se lidé ptají, jak se dostanete k pneumokokové pneumonii?

Pneumokok se šíří kontaktem s nemocnými nebo s bakteriemi v krku. Můžeš dostat pneumokokový zápal plic z dýchacích kapiček z nosu nebo úst infikované osoby. Je běžné, že lidé, zejména děti, nosí bakterie v krku, aniž by byli nemocní.

Kromě toho je pneumokoková pneumonie nakažlivá? Tyto vyloučené kapičky obsahují bakterie nebo viry, které způsobují zápal plic . Například organismy Mycobacterium a Mycoplasma jsou vysoce nakažlivý , ale i jiné typy, včetně pneumokoková pneumonie , vyžadují optimální podmínky pro šíření na jinou osobu a jsou slabé nakažlivý.

Jaké jsou příznaky pneumokokové pneumonie?

Příznaky pneumokokové pneumonie mohou zahrnovat:

  • horečka.
  • zimnice a třes.
  • bolest na hrudi při nádechu nebo výdechu.
  • dušnost.
  • kašel.
  • krví zbarvený nebo „rezavý“sputum (hlen)
  • ospalost (nadměrná ospalost) nebo zmatenost jsou běžnými příznaky u starších osob.

Jak léčíte pneumokokovou pneumonii?

Pneumokoková pneumonie způsobená organismy, které jsou citlivé nebo středně rezistentní na penicilin, odpovídá na léčbu penicilinem, jeden milion jednotek intravenózně každé 4 hodiny, ampicilin, 1 g každých 6 hodin, popř. ceftriaxon , 1 g každých 24 hodin. Snadná administrace upřednostňuje použití ceftriaxon.

Doporučuje: