Co je aberantní pravá podklíčková tepna?
Co je aberantní pravá podklíčková tepna?

Video: Co je aberantní pravá podklíčková tepna?

Video: Co je aberantní pravá podklíčková tepna?
Video: MATĚJ VEPŘEK: PPF FOLIE (WRAP) NEBO KERAMIKA(NANO) ? | WWW.TESLACEK.TV 2024, Červenec
Anonim

Aberantní pravá podklíčková tepna (ARSA) je vzácná anomálie, při které pravá podklíčková tepna vzniká přímo z aortálního oblouku místo pocházející z brachiocefalického tepna . Tuto anomálii je třeba vzít v úvahu při chirurgických zákrocích kolem jícnu, jako je esofagektomie.

Vzhledem k tomu, jaké jsou příznaky aberantní pravé podklíčkové tepny?

Nejčastěji hlášenými příznaky souvisejícími s kompresí sousedních struktur aberantní pravou podklíčkovou tepnou (arteria lusoria) byly dysfagie (71,2 %), dušnost (18,7 %), retrosternální bolest (17,0 %), kašel (7,6 %) a ztráta hmotnosti větší než 10 kg za 6měsíční období (5,9 %).

Jak běžná je aberantní pravá podklíčková tepna? Aberantní pravá podklíčková tepna (ARSA) je nejvíce běžný anomálie oblouku aorty. Její výskyt se pohybuje od 0,5 do 2,5 % [1]. The tepna pochází z vlevo, odjet stranu jako poslední větev aortálního oblouku za levé podklíčkové tepny.

Jednoduše, co dělá správná podklíčková tepna?

Krev přijímají z oblouku aorty. The levé podklíčkové tepny dodává krev do vlevo, odjet paže a pravá podklíčková tepna dodává krev do že jo paže, s některými větvemi zásobujícími hlavu a hrudník.

Je aberantní pravá podklíčková tepna dědičná?

An aberantní pravá podklíčková tepna je přítomen u 0,5 % až 1,5 % zdravé populace1, 4–6; toto zjištění je však běžnější v případech s chromozomálními abnormalitami a je pozorováno přibližně u 30% plodů s Downovým syndromem a 20% plodů s oběma srdečními vadami a chromozomálními abnormalitami.

Doporučuje: