Jaký je rozdíl mezi nerovností v oblasti zdraví a nerovností ve zdraví?
Jaký je rozdíl mezi nerovností v oblasti zdraví a nerovností ve zdraví?

Video: Jaký je rozdíl mezi nerovností v oblasti zdraví a nerovností ve zdraví?

Video: Jaký je rozdíl mezi nerovností v oblasti zdraví a nerovností ve zdraví?
Video: Learn Czech B1/B2: Jaký je rozdíl mezi VÍC a VÍCE, MÍŇ a MÉNĚ...? 2024, Září
Anonim

Zdravotní nerovnosti . Jsou prostě rozdíly v přítomnost onemocnění, zdraví výsledky nebo přístup k nim zdraví péče mezi skupiny obyvatel. Zdravotní nerovnosti na druhé straně jsou rozdíly v zdraví které jsou nejen zbytečné a nelze se jim vyhnout, ale navíc jsou považovány za nespravedlivé a nespravedlivé.

Když to vezmeme v úvahu, co znamená nerovnost v oblasti zdraví?

Zdravotní nerovnosti jsou rozdíly v zdraví stavu nebo v distribuci zdraví zdroje mezi různými skupinami obyvatel, vyplývající ze sociálních podmínek, ve kterých se lidé rodí, rostou, žijí, pracují a stárnou. Zdravotní nerovnosti jsou nespravedlivé a mohly by být sníženy správnou kombinací vládních politik.

Kromě výše uvedeného, jaký je rozdíl mezi nerovností a nerovností? " Disparita “a „nespravedlnost“jsou dva vzájemně závislé, přesto odlišné pojmy. V doslovný smysl, disparita znamená pouze „ rozdíl “nebo „nedostatek parity“nějakého druhu [1]. Nespravedlnost na druhé straně implikuje „stav nespravedlivosti“[1].

Jaké jsou navíc příklady nerovností v oblasti zdraví?

Zdravotní nerovnosti lze definovat jako rozdíly v zdraví stavu nebo v distribuci zdraví determinanty mezi různými skupinami populace. Pro příklad rozdíly v mobilitě mezi staršími lidmi a mladšími populacemi nebo rozdíly v úmrtnosti mezi lidmi z různých sociálních vrstev.

Jak nerovnost ovlivňuje zdraví?

Chudý zdraví a chudoba dělat jít ruku v ruce. Ale vysoké úrovně nerovnost , ukazuje epidemiologický výzkum, negativně postihnout a zdraví dokonce i těch bohatých, hlavně proto, že výzkumníci tvrdí, nerovnost snižuje sociální soudržnost, dynamiku, která vede k většímu stresu, strachu a nejistotě pro všechny.

Doporučuje: